מהפכת המרחב הקיברנטי

המהפכה החדשה אינה סתם “עוד מהפכה“. היא כבר משנה את האזור שבו אנו חיים

השינויים המתרחשים במזרח התיכון הם טקטוניים, בלתי נמנעים, ומביאים עמם עידן חדש לעולם הפוליטי. בעולם זה, אין עוד מקום לדיקטטורים או לעריצים מכל סוג שהוא. המרחב הקיברנטי הוא הפלטפורמה המאפשרת את מימוש השינוי – שהדחף לבצעו מקנן בכל אחד מאיתנו כבני אנוש.

הפעילות במרחב הקיברנטי מאפשרת לבני האדם החיים תחת משטרים מדכאים לתקשר זה עם זה בקלות וללמוד על מצבם שלהם ושל אחרים, ובכך להתאחד ולהביא לשיא את הדחף היסודי לשינוי המקנן בהם. במובן זה, המהפכה הקיברנטית, היא בעלת משמעות פוליטית-חברתית רבה ואת השפעתה על החברה האנושית ניתן להשוות להשפעתן של מהפכת הדפוס והמהפכה התעשייתית.

מערכות המודיעין הצבאיות במדינות דמוקרטיות, כמו גם מערכות מודיעין הפנים במדינות בהן מתקיים דיכוי, אינן מודעות לתהליכים הפוליטיים – תרבותיים בקרב המעמדות שבשוליים, משום שהן מתמקדות בקבוצות שבאופן מסורתי משפיעות על החיים הפוליטיים, שולטות במוסדות השלטון ובמרכזי הכוח, כולל מרכזי הכוח הכלכליים. בהינתן העידן החדש, מערכות המודיעין יידרשו ליכולות חדשות – בעיקר ליכולת לזהות תהליכים פוליטיים-חברתיים או תרבותיים בקרב ציבורים רחבים, שהם מחוץ למעגל ההחלטות והמוסדות המנהלים את אותה המדינה.

תהליכים כאלה מתנהלים או מתבשלים מתחת לפני השטח, וקשה לאתרם בצמרות השלטון באסטרטגיה של הסתכלות מנגד, התהליכים הללו גם אינם משתקפים במהדורות החדשות ובחדרי החדשות. זיהוי מוקדם, ניתוח והבנה של תהליכים כאלה מחייב אסטרטגיה שונה וכלים חדשים. לשם כך ישראל חייבת לפתח מערכות טכנולוגיות שיש בכוחן לסייע בהבנת הלכי רוח באוכלוסיה.

למערכות כאלה נדרשת יכולת “בליעה ועיכול“ של כמויות עצומות של מידע, ברובו מידע סרק שלכאורה אין בו מרכיב “זורח“, חשוד, או מעורר עניין, ועליהן לזהות מתוך שטף המידע הזה התפתחויות, אפשרויות. חייבם לזכור כי השינויים המערך החברתי באזור משליכים באופן משמעותי על ביטחונה של מדינת ישראל. כיום קיימות טכנולוגיות המאפשרות עיכול אוטומטי של כמויות מידע עצומות, ניתוחן ויצירת יכולת היסק ממידע זה.

המערכות הללו אינן “עושות את העבודה“, אלא תומכות בפעילות מחקרית מכוונת על ידי ציוותי מחקר ייעודיים. טכנולוגיות ה“סמנטיק ווב“ מאפשרות היתוך של מידע ממקורות שונים, בשפות שונות ומסוגים שונים. רצוי שפיתוח והטמעה של טכנולוגיות מסוג זה יהפכו לפרויקטים לאומיים במערב. המערכות המדוברות אינן מהוות מוח או עיניים ל“אח גדול“, אלא מאפשרות הבנה של הלך הרוח, של אווירה בקרב ציבורים גדולים מאוד, שזיהויים יכול להביא לשינוי במדיניות של משטר זה או אחר, ועל ידי כך עשוי להוביל להימנעות משפיכות דמים או מלחמות פנימיות.

ההתייחסות של ישראל אל המנהיגות הפלשתינית, בין אם מצד החמאס או פתח, אינה הסתכלות שאינה מעידה או מובילה להבנת המצב. רק התמקדות בהבנת הלך הרוח בקרב הצעירים הפלשתינים יכולה להפיק תובנות לגבי העתיד. כלומר, קביעת האסטרטגיה של ישראל כלפי הפלשתינים אינה תלויה באמירה של מנהיג פלשתיני זה או אחר. העידן החדש יצר מנהיג חדש – ההמון, הציבור הרחב הופך להיות שחקן דומיננטי, בעיקר הציבור הצעיר.

על כן, ראוי שבמדינת ישראל יטו אוזן קשבת להלכי הרוח בקרב צעירי קבוצה זו ויערכו בהתאם: ולא, אנו עשויים למצוא עצמנו מופתעים.

***

ד"ר חיים אסא הוא עמית בסדנא למדע, טכנולוגיה וביטחון ע"ש יובל נאמן באוניברסיטת ת"א ובעל תואר בפילוסופיה מאוניברסיטת חיפה

אולי יעניין אותך גם